Enginar Faydaları

Enginar Faydaları

Dışından bakıldığında içinden çıkacak hazineyi asla tahmin edemeyeceğiniz sebzelerden biri de enginardır. Ayıklamak uğraş ve ustalık gerektirir zira kesip temizlerken enginara zarar verebilirsiniz. Bu yüzden de satıcılar genellikle sizin için temizleyip  kararmaması için limonlu suyun içine atarak satışa sunarlar. Sizin de  enginarı vakit geçirmeden pişirmeniz ya da pişirene kadar buzlukta muhafaza etmeniz gerekir.

Enginar Akdeniz kimlikli bir sebzedir. İlk baharın  değerli sebzelerinden biri olup eski çağlardan beri bilinmektedir. Akdeniz dışında Marmara ve Ege bölgelerimizde de yetişir.

Dünyada 50 farklı enginar çeşidi bulunurken, ülkemizde ağırlıklı olarak 6 çeşit enginar yetiştirilmektedir.

Bunlar, Bayrampaşa enginarı, yerli enginar, sakız enginarı, hibrit  enginar, ispanyol enginarı ve baby enginar olarak isimlendirilir. Boyu 50 cm.ile 1  metreyi geçebilir. Bitkinin iri bir çiçeği vardır. Zaten  yenen kısımda bu çiçekli kısımdır.

Enginarı ilkbaharda ekerseniz bir sonraki yaza ilk hasadı alırsınız çünkü yetişmesi biraz uzun süren bir bitkidir. İlkbahar ve yaz aylarında ise  tezgahlarda satışa sunulduğunu görebilirsiniz.Bu mevsimlerde taze olarak tüketildiğinde daha fazla faydası olmaktadır.

Enginarın karaciğerimize olan faydaları pek çok kişi tarafından bilinmekte olup karaciğer, yediklerimizi besin maddelerine çeviren önemli organlarımızdan biridir.Enginarın en önemli özelliği ise karaciğeri temizlemesi  ve safra akışını kolaylaştırmasıdır .Enginarda bulunan ciarin isimli madde karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Uzmanlar karaciğer dostu olan bu sebzeyi sıklıkla  önermektedir. Sadece çiçeğin içindeki yenen  kısımının değil yapraklarının da besin değeri vardır.Özellikle hamilelikte tüketilmesi tavsiye edilen bir sebzedir.

Enginar bol lifli bir sebzedir. Bu nedenle sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve rahatlatır.İshal ve kabızlığın oluşmasını engeller.Hücreleri güçlendirir.Doymuş yağ ve kolestrol açısından düşüktür. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İçeriğinde C vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit, B vitamini, B 1, B -6, B-12, A, E, D ve K vitamini bulunur. Kalsiyum, potasyum, çinko ve manganez açısından zengindir. Kandaki kolestrol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olur.

Enginarı yemek ve  salata olarak tüketebildiğiniz gibi, çay olarak da tüketebilirsiniz.

Bunun için kurutulmuş enginar yapraklarını kullanabilirsiniz.1 tatlı kaşığı enginar yaprağı kaynamış suya atılarak 5 dakika kadar  kaynatılır. 10 dakika kadar demlenmesi beklenerek tüketilir.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: Enginar, Enginar Faydaları
Ekim 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR