Karpuz, Yaz Mevsiminin Vazgeçilmez Meyvesi - Datça Murat Çiftliği

Karpuz, Yaz Mevsiminin Vazgeçilmez Meyvesi - Datça Murat Çiftliği

Sıcak yaz gecelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir karpuz. Yüksek miktarda su içerdiği için yazları bolca tercih edilen bol çekirdekli sert kabuklu bir meyvedir. Karpuz  en fazla Kuzey Afrikada yetişmektedir. Ülkemizde ise en güzel ve lezzetli  karpuz Diyarbakır'da hayat bulmaktadır.

Pek çok çeşidi olmakla birlikte bunlardan başlıcalarının adları  Yeni dünya, Tekirdağ, Alacalı, Diyarbakır ve Gülledir. Tüm dünyada ise 1200 kadar karpuz çeşidi vardır. Dünyanın en çok karpuz üretilen ülkelerinin ikincisi ülkemizdir.

Karpuz alüvyonlu ve sulak  toprakları sever. Karpuz yetiştirilirken nehir, çay dere yatağı olan topraklarda daha iyi verim alınır. Kökleri 34 metre derinliğe kadar inebilir. Bazı karpuz çeşitleri 90 kilo ağırlığa  kadar ulaşabilmektedir. Dünyanın en büyük karpuzu Guiness Rekorlar Kitabı'na da giren 159 kiloluk karpuzdur.

Büyük bir oranı su çok az bir oranı şekerdir. Lif bakımından çok zengindir.Bu özelliği nedeniyle mide ve bağırsak sistemini düzenler. Yüksek miktarda antioksidan içerdiği için vücutta bulunan  zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Bir de sarı karpuz vardır ki eskiden Anadolu topraklarımızda yetişirken sonrasında unutulmuştur. Tohumu kalmadığı için ekilemeyen bu karpuz türü Taylandan getirilen tohumuyla Karabük, Burdur, Aydın başta olmak üzere pek çok ilimizde yetiştirilmeye başlanmıştır. Kırmızı karpuza rengini likopen, sarı karpuza rengi havuca da renk veren beta karoten vermektedir.


 

 

Karpuzun Faydaları;

Bir porsiyon yani 200 gramda 60 kcal vardır. Bu nedenle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve diyet yapanların listelerinin başında yer alan bir besindir. Karpuz su ve şeker içeriği haricinde  birçok vitamin ve mineral içeren düşük kalorili bir meyvedir. C Vitamini, pantotenik asit, biotin, potasyum A vitamini, B1, B6 vitamini, bakır ve magnezyum içerir. Potasyum açısından zengin olduğundan böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Kan basıncını düzenler böylece tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar. Vücutta yağ birikimini engeller, susuzluğu giderir, içerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir. Saç hücrelerine iyi gelirken cildi nemlendirir. Yaz sıcağında canınız hafif bir tatlı isterse karpuz iyi bir tercih olacaktır.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: karpuz, karpuzun faydaları, karpuz kalori, faydaları
Ocak 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR