Gün Kurusu Kayısı Nasıl Kurutulur - Datça Murat Çiftliği

Gün Kurusu Kayısı Nasıl Kurutulur - Datça Murat Çiftliği

Kimyasal işlemlerden geçirilerek kükürtle sarartılan kayısıları tercih etmektense doğal güneş ısısında kurutulan kayısıları tercih etmekte fayda vardır

Bu şekilde kurutulan kayısılara gün kurusu kayısı adı verilmektedir. Gün kurusu kayısılar daha koyu bir renge sahiptir. Bu kayısılar lezzet ve besin değeri bakımından diğer kayısılardan çok farklıdır.

Sadece yazın değilde tüm mevsimlerde  kayısı tüketmek isteyenler kurusunu tercih etmektedir.

Gün Kurusu Kayısının Faydaları : 

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, kuru kayısının glisemik endeksi düşük olduğu ve içinde şeker olmadığı için kan şekerini yükseltmez.

Demir bakımından en zengin gıdalardan biridir. Bu nedenle kansızlık tedavisinde kullanılabilmektedir. İçeriğinde bakır olduğu için kırmızı kan hücrelerinin artmasına yardımcı olur. Lif oranı çok yüksek bir besin olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler. Burada dikkat edilmesi gereken çok fazla tüketilmemesidir, aksi halde ishale neden olabilmektedir.

Potasyum açısından oldukça zengindir, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Kas gelişimine faydası olduğu için özellikle vücut geliştiricilerin sıklıkla tükettiği besinlerdendir.

Magnezyum içerir,  kan basıncını dengeler bu nedenle  yüksek tansiyonu engeller.

Yüksek bir A vitamini kaynağı olup görme gücünü  artırırken  göz sağlığını korumaya da yardımcı olur.

 

Gün Kurusu Kayısı Nasıl Kurutulur?

Gün kurusu kayısı elde etmek için öncelikle kayısılar temizlenir ve güneşin altında 2 ya da 3 gün bekletilir. Bekletilen bu kayısıların çekirdekleri çıkarılarak 5 ya da 10 gün daha  tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Bu şekilde istenen renk elde edildiğinde kayısı kurutma işlemi tamamlanmış olur.

Bir diğer yöntem ise kayısıları ipe dizerek kurutmaktır. Kayısılarınızı temizledikten sonra  çekirdeklerini çıkarıp ipe dizin ve güneşte kurumaya bırakın.

Üçüncü ve son yöntem ise fırında kurutmaktır. Kayısıları ortadan ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın, fırın tepsisinin üzerine dizin. Fırının 70 derece olmasına dikkat edin. Arada sırada çevirmek suretiyle 6 ya da 7 saat kadar fırında tutun. Burada en önemli nokta hafif ısıda bu işi yaparak kayısıların pişmemesini sağlamaktır.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: gün kurusu kayısı, kayısı kurusu, gün kurusu kayısı nasıl kurutulur
Ocak 31, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR