Çörek Otu Yağı Nasıl Elde Edilir ve Faydaları Nelerdir? - Datça Murat Çiftliği

Çörek Otu Yağı Nasıl Elde Edilir ve Faydaları Nelerdir? - Datça Murat Çiftliği

Çörek Otu Yağı Nasıl Elde Edilir ve Faydaları Nelerdir?

Çörek otu eskiden yalnızca Asya bölgesinde yetiştirilen bir bitki iken günümüzde Türkiye dahil birçok ülkede tarımı yapılan bir üründür. Ülkemizin özellikle Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen çörek otu mutfaklarda sıklıkla kullanılan bir üründür. Zaman içerisinde kendisi kadar yağı da fark edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.

Çörek otu yağı soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Bu yağ çıkarılırken çörek otuna hiçbir ısı verilmez veya kavurma gibi bir işlem uygulanmaz. Bu sayede çörek otu yağı daha kaliteli bir şekilde elde edilebilir. Soğuk sıkım metoduyla elde edildiğinden dolayı da tüketilirken herhangi bir ısı veya pişirmeye maruz kalmaması önemlidir. Ortalama olarak 1 kg çörek otundan 280 gr yağ elde edilebilmektedir. Çörek otu yağı dahilen veya haricen kullanımda vücut için birçok faydası bulunan bir yağ türüdür. Hem vücutaçısından hem de cilt ve saç bakımı açısından faydaları olan çörek otu yağının bazı olumlu etkileri şu şekildedir:

 Çörek Otu Yağının Vücuda Faydaları

·Çörek otu yağı eklem ağrılarına iyi gelen bir yağdır. Romatizma benzeri ağrıların azalmasına yardımcı olduğu düşünüldüğünden dolayı ağrıyan eklemlerin üzerine masaj yaparak uygulanabilir.

·Çörek otu yağı soğuk sıkım bir yağ olduğu için ısı görmeye uygun değildir. Salatalarda veya başka bir şekilde tüketilecekse herhangi bir ısı görmeden soğuk şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.

·Yapılan bazı çalışmalar çörek otu yağının yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabildiğini göstermiştir. Ancak yine de bu şekilde tıbbi konularda kullanılmadan önce mutlaka bir hekime danışılması tavsiye edilir.

·Etkili bir yağ olduğu için günde en fazla 1 çay kaşığı tüketilmesi önerilir ve kullanım süresi için doktora danışılması tavsiye edilir. Her ne kadar bitkisel bir ürün olsa da tıbbi amaçlı kullanımlarda aşırıya kaçılmaması ve doktor gözetimi altında kullanılması doğru olacaktır.

 

Çörek Otu Yağının Cilt ve Saç Bakımında Faydaları

·Çörek otu yağı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt bakımında da tercih edilen bir yağdır. Ciltte sonradan meydana gelen lekelerin renginin açılmasına yardımcı olabilmektedir.

·Saç bakımında oldukça önemli bir madde olan biotin, çörek otu yağında bulunmaktadır. Bundan dolayı çörek otu yağının kepek ve cansızlık gibi saç problemlerine de iyi geldiği düşünülmektedir. Saçların daha güçlü ve parlak olmasına destek olur.

·Çörek otu yağı, Hindistan cevizi yağı ya da badem yağı gibi çeşitli yağlarla karıştırılarak saç ve cilt bakımında kullanılabilmektedir.

 Çörek otu yağı antibakteriyel ve antimikrobiyal bir yağ olması sebebiyle akne gibi cilt sorunları üzerinde de etkili olabilmektedir. Antibakteriyel özelliği sayesinde bu sebepten oluşan sivilcelerin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: faydaları
Şubat 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR