Domates Kurusu Nasıl Kurutulur - Datça Murat Çiftliği

Domates Kurusu Nasıl Kurutulur - Datça Murat Çiftliği

Yaz geldiği zaman hemen hemen tüm mutfakları tatlı bir telaş alır. Bunun nedeni bu sebzeleri yazın olduğu kadar kışın da sağlıklı tüketebilmek için harcadığımız çabadır. Pek çok saklama yöntemi bulunmakla birlikte en çok tercih edilenlerden biri sebzeyi ya da meyveyi kurutmaktır. Madem mevsimi gereği tazesini tüketemiyoruz o zaman kurutulmuşunu tüketebiliriz. Bu şekilde kullandığımızda kuruttuğumuz meyve ya da sebzenin besin değerini bir nebze olsun korumuş oluruz. 100 gramında yaklaşık 260 kcal bulunan, karbonhidrat ve protein açısından oldukça zengin olan domates kurusunun kurutma yöntemlerine gelince, bunların en kolaylarından biri güneşte kurutmaktır. Peki birçok yemeğin ana malzemesi olan domatesi nasıl kurutabiliriz? Öncelikle kurutmak istediğiniz domateslerin organik ve kuru olanlarını seçmeniz daha iyi verim almanızı sağlayacaktır. Kurutma işlemi için domates, kaya tuzu ve güneşe ihtiyacınız olacak. Domatesleri yıkayın ve ortadan ikiye kesin. Domateslerin kabuksuz kısmına yaklaşık 1 çay kaşığı kadar kaya tuz dökerek tuzlayın. Tuzladığınız kısımlar yukarı gelecek şekilde bir tepsiye ya da bez serdiğiniz masaya dizin. Dizdiğiniz yerin kuru ve güneş alan bir yer olması daha iyi olacaktır. Gündüzleri güneşe koyarak, geceleri ise ısı değişikliği nedeniyle küflenmemesi için iç mekana alarak, altını ve üstünü çevirerek kurutma işlemine devam edin. En çok 1 hafta sonra domateslerinizin kuruduğunu göreceksiniz. Şayet yaşadığınız yer çok güneş almıyorsa ikinci yöntem de fırın yardımıyla kurutmak olacaktır. Gene aynı şekilde kestiğiniz ve tuzladığınız domatesleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye diziniz. Fırınınızın derecesini 60 dereceye ayarlayıp domatesleri fırınlayınız; 12 saat kadar fırında kalan domateslerinizin kuruduğunu göreceksiniz. Kuruttuğunuz bu domatesleri her türlü yemekte kullanabileceğiniz gibi çeşitli baharatlarla tatlandırıp üstüne zeytinyağı dökerek kahvaltılarınızda da tüketebilirsiniz.

Size şimdi dilediğiniz yerde kullanabileceğiniz bir domates kurusu tarifi verelim:

Malzemeler:

Domates kurusu

Zeytinyağı

1 çay kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı biberiye

Bir miktar tuz

1 ya da 2 diş sarımsak

İstediğiniz kadar ceviz

Domates kurularınızı bir kaba alın. Suya koymadan önce yıkayarak üstündeki tozun gitmesini sağlayın. Üzerine kaynar olmamasına dikkat edeceğiniz bir miktar su dökün. Domatesler iyice yumuşayana kadar suda bekletin. Yumuşayan domatesleri süzerek istediğiniz boyutta doğrayın. Doğradığınız domatesleri bir kaba alın; üzerine rendelediğiniz sarımsakları, baharatları, cevizi ve zeytinyağını koyarak karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı istediğiniz zaman kullanmak üzere buzdolabında kavanozda saklayabilirsiniz. Dilerseniz yemeklerin yanında, dilerseniz meze olarak, dilerseniz de kahvaltılarda tüketebilirsiniz .Domates kurunuzu zeytinyağında da kızartabilirsiniz. Farklı bir lezzet olacaktır. Afiyet olsun.

Mevsimi gereği tazesini tüketemiyorsanız, o zaman Kurutulmuş Domates ürünümüzü detaylı olarak incelemek ve mutfak listenize eklemek için tıklayınız.

https://www.datcamuratciftligi.com/urun/dmc-domates-kurusu

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: domates kurusu, domates kurusu nerelerde kullanılır
Ekim 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR