Hem Lezzetli Hem Besleyici - Zeytinyağı

Hem Lezzetli Hem Besleyici - Zeytinyağı

Zeytin ağacı tüm semavi dinlerin kutsal kitaplarında öncelikle adı geçen dünya kültüründe barışın simgesi olan mucizevi bir ağaçtır. Zeytin aslında yeşil bir meyvedir. Bu meyve yeşilken ya da mor- yeşile döndüğünde  hasat edilir ve zeytinyağı yapılır.

Zeytinyağı doğanın mucizesi zeytin bitkisinin meyvesinin çeşitli yöntemlerle sıkılarak yağının etli kısmından ayrılması sonucu elde edilen son derece şifalı bir üründür. İnsan vücuduna en yararlı yağ  bu bitkiden çıkarılan yağdır. İlk zeytinyağı kullanımı antik Yunan medeniyetlerine dayanmaktadır. Dünyanın en kaliteli zeytini ve zeytinyağları Akdeniz bölgesinden elde edilmektedir. Ülkemiz de zeytin yetiştiriciliği açısından  bu şanslı ülkelerden biridir. Erken hasat döneminde uygun prosedürle toplanan ve işlenen zeytinlerle yapılan zeytinyağında insan sağlığına faydalı fenoller bulunur. En değerli zeytinyağı, içinde bol miktarda fenol barındıran zeytinyağıdır.

Doğru üretim teknikleri ile üretim yapan birçok firma tüketicilerin ulaşabilecekleri en kaliteli zeytinyağını insanlara sunma  imkanına sahip olmaktadır.

ORGANİK ZEYTİNYAĞI NEDİR?

Zeytinyağının kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden  birisi zeytin ağacının yetiştiği toprağın kalitesidir. Zeytinyağı toprakta hiçbir şekilde kimyasal ilaç ya da gübreleme kullanılmadan yetişen ağaçlardan alınan zeytinlerle yapılmalıdır. Hasat edilene kadar ve sonrasında da zeytinlerin üstünde hiç bir şekilde kimyasal ve koruyucu madde  kullanılmaz. Tarladan tüketiciye ulaşana kadar tüm adımlarda organik gıda güvenliği dikkatle sağlanır. Ekilmesinden yetiştirilmesine ve toplanıp tesislere gönderilmesine kadar olan tüm aşamalarda  organik tarım gerekliliklerine uygun olarak yasal tüm zorunluluklar yerine getirilir. Bu ürünler ‘’Organik Sertifikası’’ olan ürünlerdir.

ZEYTİNYAĞI NASIL ELDE EDİLİR?

Tarihte zeytinyağı elde etmek için zeytinler taş havuzların içinde ayakla ezilmiş   sonrasında sıcak suda bekleterek yağı çıkarılabilmiştir. Bu işlem Antik Yunana mal edildiyse de Anadolu ve Ege’de de kullanılmıştır. Bir diğer yöntem ise Roma uygarlığı tarafından   kullanılmış, zeytin iki taş arasında ezilerek  yağı elde edilmiştir. Bu yöntem günümüzde de kullanılabilmektedir.

Kaliteli bir zeytinyağı elde etmek için ilk aşama zeytinlerin hiç hasar vermeden toplanmasıyla, ikinci aşama ise toplanan zeytinlerin hiç bekletilmeden tesise gönderilmesiyle oluşur.

ZEYTİNYAĞI ÇEŞİTLERİ

Yapılma yöntemine ve içindeki asit oranına göre pek çok zeytinyağı çeşidi bulunur. Gene elde ediliş ve üretiminde uygulanan yöntemlere göre de zeytinyağı üç ana sınıfa ayrılır.

Bunlar; Naturel, Riviera ve Rafinedir.

Naturel (Sızma) Zeytinyağı: Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan mekanik yollarla  yapılan zeytinyağıdır. Naturel zeytinyağları asit oranına göre Naturel Sızma ve Naturel Birinci olarak ikiye ayrılır.

Sızma zeytinyağı olarak da bilinen bu yağın asit oranı % 0.8 dir. Sızma zeytinyağının kokusu ve tadı oldukça yoğundur. Soğuk yemeklerde, başlangıçlarda ve kahvaltılarda kullanılır.

Naturel birinci zeytinyağının özellikleri ise gene mekanik yollarla üretilmesi ve asit oranının en fazla % 2 olmasıdır. Tat ve koku olarak sızma yağdan daha hafiftir. Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanılır.

Riviera Zeytinyağı: Rafine ve naturel zeytinyağının bileşiminden yapılır. Tadı çok daha hafif olup  asit oranı en çok % 1.5’ tir. Ekseriyetle sıcak yemeklerde ve kızartmalarda tercih edilir.

Rafine zeytinyağı: Zeytinin yapısını bozmadan gerçekleştirilen işlemler sonucu elde edilen zeytinyağı türüdür. Asit oranı (oleik asit cinsinden) en fazla % 0.3 olur

Zeytinyağı çeşitleri sıkılırken kullanılan yöntemlere ve zeytinin toplanma zamanına göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

Erken Hasat Zeytinyağı.

Bölgesel olarak değişiklik göstermekle birlikte zeytin hasatı ekim ayında başlayarak mart sonuna kadar devam etmektedir. Zeytin, hasat döneminden önce yani daha tam olgunlaşmamışken daha yeşil olur. Bu dönemde yerle temas etmeden toplanıp sıkılarak yapılan zeytinyağına erken hasat zeytinyağı adı verilir.Bu keskin  tadı kahvaltılarda ve salatalarda tercih edebilirsiniz.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Zeytin sıkımı sırasında kullanılan suyun sıcaklığı 27 derecenin altındaysa bu tekniğe soğuk sıkım adı verilir. Besin değeri açısından çok daha zengindir. Sıkım sırasında soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar; bu durum da  daha az ürün elde edilmesine sebep olur. Kıymetli bir yağ çeşididir.

Taş Baskı Zeytinyağı

Zeytinler taş değirmende ezilerek preslenir. Bu nedenle taş baskı adı verilmiştir.

Filtresiz Zeytinyağı

Zeytin sıkıldıktan sonra içinde bulunan zeytin parçaları çıkarılır buna; filtreleme işlemi denir. Zeytinyağı soğuk sıkım yöntemiyle elde edildikten sonra filtre edilmeyen yağa filtresiz zeytinyağ adı verilir.

Tüm bu çeşitleriyle zeytinyağı çok kolay sindirilen bir besindir ve vücuttaki diğer tüm yağlara kıyasla çok daha sağlıklı bir yol izler. Damar tıkanıklığı yapmaz. Yüksek oranda antioksidan içerdiğinden sindirim düzenleyici bir etkisi vardır. Karaciğer yağlanmasına sebep olan diğer hayvansal yağların verdiği zararı uzun süreli zeytinyağlı sağlıklı beslenme düzeni tamamen dengeleyebilir.

Cildi korur ve yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır; pürüzsüz bir cilde sahip olmayı sağlar. Saça zeytinyağı ile yapılan bakım sonrası saçların parlamasını sağlarken saç dökülmesine engel olur. Kan şekeri seviyesini düşük tutarak diyabete engel olur. Kan basıncını dengeleyerek tansiyonun yükselmemesini sağlar.

Vücuda katkıları saymakla bitmeyecek olan bu altın sıvının sofralarınızdan eksik olmaması dileği ile...

Zeytinyağı ürünümüzü elde etmek için tıklayınız:

 

 

https://www.datcamuratciftligi.com/kategori/zeytinyag-1

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: zeytinyağı, zeytinyağı faydaları
Ekim 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR