Propolis Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Propolis Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Propolis Nedir? 

Tamamen doğal bir arı ürünü olan propolis, arıların bitki yapraklarından, sap ve tomurcuk kısımlarından topladıkları güçlü bir antioksidan ve antimikrobiyal etkiye sahip katkısız ve doğal bir arı ürünüdür. Propolis, aslında kovanları bakterilerden korumak için arıların ürettiği bir maddedir. Yani doğada doğal şekilde oluşan ve var olan bir maddedir. Ancak doğadaki ham hali insanlar tarafından tüketilmeye uygun değildir. Gerekli bilimsel testlerden geçen propolisler farklı şekillerde işlenerek farklı formlarda satışa sunulurlar. 

Propolis Faydaları Nelerdir?

Doğru kullanımda propolisin faydaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

* Propolisin en çok kullanılma sebeplerinden birisi bağışıklık sistemi üzerindeki etkisidir. Özellikle kış mevsimi yaklaşırken ve havalar soğumaya başlarken kullanılması tavsiye edilen propolis, grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklara yakalanma riskini azaltabilmektedir.

* Antioksidan yönünden oldukça zengin olan propolis, cildin esnekliğinin artmasına yardımcı olurken yaşlanma belirtilerini de geciktirebilmektedir.

* Ağız ve diş bakımında da sıklıkla kullanılan propolis, çürüklere karşı etkili olabilmektedir. Doğadaki üretim sebebi de bakteri ve virüslerin uzak tutmasını sağlamak olan propolis işlenip tüketilebilir hale geldiğinde de aynı özelliğini korumaktadır.

* Ağız ve diş bakımı için kullanımında çürüklere karşı etkili olmasından dolayı kullanımı sayesinde diş kaybı gibi problemlerin riskini azaltabilmektedir.

* Ağrı kesici ve antibakteriyel özellikleri olan propolisin sıvı formu dışında merhem hali de bulunmaktadır. Propolisin merhem hali, dudaklardaki uçuklarda olumlu sonuçlar verebilmektedir. Uçuğun acısını azaltırken aynı zamanda da virüs, bakteri ve mantarlardan da arınmasına yardımcı olur.

* Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra yapılan bazı çalışmalar, propolisin vücuttaki sağlıklı hücre sayısını artırdığını da göstermiştir.

 

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolis doğadan çıktığı ilk ham hali ile tüketilemez. Balmumu ile karışık sert bir yapıda olduğu için bu haliyle propolisi vücudumuz sadece %2 oranında sindirebilmektedir. Damla haliyle ise kolaylıkla tüketilebilmektedir. 

Damla haline getirilirken bazı işlemlerden geçtiği için mutlaka uzaman kişiler tarafından uygun koşullarda özütleme işlemi yapılması gerekmektedir. Bu yüzden vücudumuza gerçek fayda sağlayan organik üretim propolis ürünlerini tercih etmenizde fayda var. Propolis kullanırken bilinçli olmak ve propolisin sadece bir takviye olduğunu unutmamak gerekir.

* Propolis tüketilirken dikkatli olunması ve bilinçsizce tüketiminin önüne geçilmelidir. Günde birkaç damlayı geçmeden tüketilmelidir. Yetişkin bireyler için günde 20 damla, çocuklar için ise günde 10 damla yeterli olacaktır.

* Suda çözünen propolis tüketecekseniz su, süt çay veya kahvenize damlatarak; suda çözünmeyen propolisi ise yoğurt, pekmez veya bal ile tüketebilirsiniz.

* İçerisinde propolis içeren arı sütü, bal ve polen gibi arı ürünlerinden oluşan karışımları ise günde 1 tatlı kaşığı kadar isterseniz direkt ya da ılık süt, yoğurt gibi besinlerle birlikte tüketebilirsiniz.

Organik sertifikasyon koşullarında üretilen propolis, arı ürünlerinden oluşan organik 4 lü karışım ve organik arı ürünlerini görmek için tıklayınız.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: faydaları
Ocak 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR