Organik Yumurta Hakkında A'dan Z'ye Her Şey - Datça Murat Çiftliği

Organik Yumurta Hakkında A'dan Z'ye Her Şey - Datça Murat Çiftliği

Organik Yumurta Sertifikası Nasıl Alınır, Süreçleri Nelerdir ?
Organik Yumurta üretimi için Tarım ve Köy İşleri bakanlığına gerekli başvuru yapılıp tüm koşulların eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Belirli periyotlarda bakanlığın ilgili birimleri tarafından analizler ve denetimler yapılır. Gdo'lu yem, kimyasal ve büyüme hormonu kullanılmadan beslenen tavuklardan alınan yumurtalara ise organik yumurta denir. Bu tavuklar tamamen doğal yem ve otlarla beslenir. Yaşam alanlarında kimyasal ve yapay olan hiçbir unsur bulunmaz. Doğal şekilde beslenen tavuklar kendi doğal yaşam alanları içerisinde strese girmeden yumurtlar. Tavuklara hiç bir şekilde antibiyotik ya da koruyucu ilaç verilmez.

Organik Yumurtanın Faydaları?

Yumurta gündelik yaşantımızda bolca tükettiğimiz protein ve vitaminleri bünyesinde barındırır. Yumurta iyi kolesterolü yükselten besleyici bir gıdadır. Tok tutar ve D vitamini oranı yüksek olup içerdiği kalsiyum nedeniyle kemik ve göz sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir.

Organik Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Organik yumurta paketlerinin üstünde organik sertifikası mutlaka bulunmalıdır. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise yumurta üstünde basılı olan 0 kodudur. 0 kodu o yumurtanın organik olduğunu, 1 kodu gezen tavuk olduğunu, 2 numara kümes tavuğu olduğunu, 3 numara ise hiç dolaşmayan tavuk olduğunu belirtmektedir. Satışı en ucuz olan yumurtalar bunlardır. Organik yumurtaların içerisindeki sarı kısım nispeten daha küçük ve  koyudur. Boyutları standart değildir. Yumurtanın dış rengi tavuğun rengi ile alakalı olup herhangi bir belirleyiciliği yoktur. Bir yumurtanın taze olup olmadığını ise anlamanın iki kolay yolu vardır. Bunlardan ilki bir tabağa kırmaktır eğer sarısı dağılmıyorsa tazedir. İkinci yöntem ise suya koymaktır. Suya koyduğunuzda batıyorsa taze olduğu anlamına gelmektedir.

En çok sorulan sorulardan birisi de organik yumurtanın fiyatı ile ilgili olan " Organik Yumurta Ne Kadar? " sorusudur. Artık hemen hemen tüm büyük marketlerin reyonlarında organik yumurta bulunmaktadır. Organik yumurtaların fiyatları diğer yumurta fiyatlarına oranla biraz daha yüksek olmaktadır. Bunun nedeni ise günümüzde gdo'suz besinlere ulaşmanın zorluğudur. Şayet sağlığınıza önem veriyorsanız  ve sağlıklı gıda tüketmek istiyorsanız organik yumurta ulaşması en kolay, basit ve iyi bir seçenek olacaktır. Yumurta ile yapılan pek çok yemek tarifi vardır. Yumurtalı ıspanak, yumurtalı menemen, yumurtalı mantar kavurma, yumurtalı soğan kavurma, yumurtalı pırasa, yumurtalı kuşkonmaz ve daha pek çok farklı tarif saymak mümkün. Daha çok kahvaltılarda tükettiğimiz yumurtayı  haşlayarak, omlet yaparak ya da yağda kızartarak tüketebilirsiniz.

"Avokadolu Omlet Tarifi"

Malzemeler: 1 adet organik yumurta, 1 küçük boy avokado, 3 çorba kaşığı süt, bir tutam dereotu ve 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber, tereyağı (tercihen zeytinyağı da olabilir), 1 dilim beyaz peynir.

Hazırlık Aşaması: Organik yumurta ile sütü iyice çırptıktan sonra ezdiğiniz avokadoyu ve diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırın. Tereyağı ya da zeytinyağını erittiğiniz yumurta tavanıza karışımı ekleyerek üzerini de kapatıp kısık ateşte omletinizi pişirebilirsiniz. Pazar sabahı kahvaltısında kendinizi şımartacağınız hem besleyici hem de çok sağlıklı bir omlet tarifi, afiyetle tüketmeniz dileği ile...

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: organik yumurta, organik yumurta fiyatları, organik yumurta kodu, organik yumurta nasıl anlaşılır
Ocak 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR