Keten Tohumu Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Keten Tohumu Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Keten Tohumu Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu, keten bitkisinden elde edilen kahverengi ve küçük tohumlardır. Keten bitkisi 30 cm ile 1 metre arasında bir boydadır genellikle Akdeniz ikliminde yetişir. Keten tohumu boyut olarak susama benzeyen minik tohumlardır ve salatalar, sağlıklı kaseler başta olmak üzere birçok tarifte kullanılabilmektedir. Keten tohumu özellikle son zamanlarda adını daha da sık duyuran bir tohumdur. Popülerleşmesi, daha kolay bulunabilmesini de beraberinde getirmiştir. Vücut için oldukça faydalı olan bu tohumun günde 2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bağırsakların çalışmasını düzenleme özelliğinden dolayı genellikle kabızlık sorunu yaşayanlar tarafından tüketilir. Yoğurtla birlikte, smoothie veya yulaf lapalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

Keten Tohumunun Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri

·Keten tohumu bitkisel bir protein kaynağı olarak görüldüğü için özellikle vegan ve vejetaryen beslenenlerin sıklıkla tükettiği bir besindir. Kahvaltılarınızda yulaf veya kahvaltılık gevreğinize ilave edeceğiniz 1 yemek kaşığı keten tohumu kahvaltınızı daha besleyici hale getirebilir.

·Lif açısından oldukça zengindir. İçerisinde hem çözünür hem çözünmeyen lifler barındırdığından dolayı bağırsakların düzenli çalışmasında çok önemli rolü vardır. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır ve kabızlık gibi problemleri en aza indirmeye yardımcı olur.

·Keten tohumu suyla karıştırıldığı zaman tıpkı chia tohumu gibi jöleye benzer bir kıvam almaktadır, bundan dolayı tüketildikten sonra midede daha uzun süre kalır. Tokluk hissinin uzun süre devam etmesi acıkmayı geciktirdiği için gereksiz kalori alımını da azaltır. Böylece kilo vermeye yardımcı olur.

·Günde en fazla 2 yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Düzenli tüketildiği zaman keten tohumunun kan şekerini dengelediği de söylenmektedir.

 

Keten Tohumunun Cilt ve Saç Üzerindeki Etkileri

·Polifenol antioksidanı içeren keten tohumu, bu sayede cilde de iyi gelmektedir. Antioksidanlar sayesinde cilt daha genç ve bakımlı görünür.

·İçerdiği omega 3 sayesinde keten tohumu, kepek gibi saç sorunlarını da azaltmaktadır. İçerdiği birçok vitamin ve mineralin yanı sıra omega 3 sayesinde de saçların daha bakımlı görünmesine yardımcı oluyor.

·Keten tohumu içerdiği manganez sayesinde kolajen oranı da yüksek bir tohumdur. Kolajen, cildinizin kaybettiği esnekliği geri kazanmasına yardımcı olurken cildinizin daha genç ve canlı görünmesini sağlar.

·Magnezyum, fosfor, bakır ve tiamin gibi mineraller bakımından zengindir.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: faydaları
Mart 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR