Kekik Çayının Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Kekik Çayının Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Kekik Çayının Faydaları

Çoğu zaman yemeklerde baharat olarak kullanılan kekik, aslında çayı da yapılabilen bir bitkidir. Çok yeni yeni bilinmeye başlanan kekik çayı aslında oldukça da faydalı bir çaydır. Genellikle kekik bitkisinin yaprakları kullanılarak demlenen bu çayı hazırlarken kaynatmadan demleme yöntemiyle hazırlamak daha doğrudur. Taze kekik de kullanılabilmektedir ancak en lezzetli hali kendi dalında kurumuş kekik yapraklarından hazırlanan çaydır. Son zamanların popüler çayı olan kekik çayının faydaları ise aşağıdaki gibidir:

·Kekik bitkisinin antiseptik ve antibakteriyel özellikleri olduğu ve virüslere karşı vücudu koruduğu söylenmektedir. Kekik bitkisi mineraller bakımından oldukça zengindir dolayısıyla vücudun direncini de artırabilmektedir.

·Düzenli ve ölçülü şekilde tüketilen kekik çayı özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde grip ve soğuk algınlığı riskini azaltabilir veya hafif atlatılmasını sağlayabilir.

·Kekik çayı, kekik bitkisinin bileşenlerinden biri olan Karvakrol sayesinde sakinleştirici özelliği olan bir çaydır. Stresli ve yoğun bir günün ardından yatmadan önce içerseniz sizi sakinleştirip rahatlatabilir ve uykuya daha rahat dalmanızı sağlayabilir.

 

·Bazı ağrıları hafiflettiği söylenen kekik çayı, özellikle regl dönemlerinde kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen bitki çaylarından biridir. Regl dönemindeki krampları ve ağrıları azalttığından dolayı tavsiye edilebilmektedir.

·Kekik çayı, düzenli ve ölçülü içildiğinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olmakla birlikte hazımsızlıktan kaynaklanan gaz problemlerini de azaltmaya yardımcı olur.

·Kekik bitkisinin içinde bulunan doğal kekik yağı sayesinde kekik çayının da nefesi rahatlatmaya yardımcı olduğu bilinir. Kekik çayı da grip gibi hastalıklardan sonra veya hastalık atlatılırken içildiğinde solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir.

·Virüs ve bakterilere karşı etkili olmasından dolayı kekik çayı gargara olarak da kullanılabilmektedir. Bu sayede ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Bakterilere karşı etkili olması ağız kokusunun da önüne geçebilmesini veya hafifletebilmesini sağlayabilir.

Kekik çayı, kekik bitkisinin etkileri sebebiyle metabolizma hızını artırabilmektedir. Metabolizma hızının artması ve bağırsak hareketlerinin düzelip gaz problemini azaltması sayesinde kilo vermeye de yardımcı olabilir.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: faydaları
Mart 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR