Ihlamurun Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Ihlamurun Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Ihlamurun Faydaları

Ihlamur, yaklaşık 30 metre olan ıhlamur ağacından elde edilen bir bitkidir. Bizim ülkemizde ıhlamur çayı genellikle bu ağacın çiçekleri veya yaprakları demlenerek hazırlansa da farklı kültürlerde ağacın kabuğu da kullanılabilmektedir. Marketlerde poşet çay olarak satılsa da güvendiğiniz aktar veya bitki çayı satan dükkânlardan direkt olarak ıhlamur yaprağı/ıhlamur çiçeği de bulabilir ve bu şekilde çayınızı hazırlayabilirsiniz.

Özellikle kış aylarının vazgeçilmez bitki çaylarından olan ıhlamur rahatlatıcı özelliği sayesinde uyku öncesi içmek için birebirdir. Elbette ıhlamurun tek faydası bünyeyi rahatlatmak değildir. Vücut için diğer faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

·Gevşetici ve rahatlatıcı özelliği vardır. Bundan dolayı çok stresli bir gün geçiriyorsanız ve akşamları uyumakta zorluk çekiyorsanız 1 fincan ıhlamur çayı gevşeyip rahatlamanıza ve daha çabuk uyumanıza yardımcı olacaktır.

·Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi mevsimsel ve nispeten basit hastalıklar sırasında ve sonrasında bir miktar bal karıştırarak içtiğiniz ıhlamur çayı boğazınızın yumuşamasına destek olabilir. Ihlamur çayını çok kaynar içmemeye özen gösterin böylece boğazınız tahriş olmaz.

·Ihlamur çayının ödem atıcı bir özelliği vardır. Özellikle regl dönemindeki kadınlar şişkinlik yaşadıklarında veya vücudunuzda ödem olduğunu düşünüyorsanız ıhlamur çayı idrara çıkmanızı sıklaştırarak ödem atmanıza yardım edebilir.

 

·Ihlamur çayının mevsimsel grip gibi hastalıklara karşı bağışıklık güçlendirdiğine dair de bazı söylemler mevcuttur. Bu durumda özellikle sonbahar kış aylarında akşamları içeceğiniz 1 fincan ıhlamur çayı, kışı daha rahat geçirmenizi sağlayabilir. Ihlamur çayınız demlenirken içerine damak zevkinize göre bal, taze zencefil, tarçın veya limon kabuğu/suyu ekleyerek kendinize hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir kış çayı da hazırlayabilirsiniz.

·Sadece toksinleri atmak konusunda değil ıhlamur aynı zamanda sindirim sistemini desteklemek konusunda da oldukça etkili bir çaydır. Akşamları yemekten sonra içilen ıhlamur çayı, hazımsızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi gelebilir.

·Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan ıhlamur aynı şekilde bağırsaklarınızın da daha düzenli çalışmasına katkı sağlar.

·Ihlamur çayının bir miktar anti aging özelliği olduğu da söylenir bundan dolayı demlenip soğuması beklenen ıhlamur çayını pamuk yardımıyla göz altlarınızda bekletip gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. Bu uygulamayı önce vücudunuzun küçük bir bölgesinde deneyip herhangi bir hassasiyetiniz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği sayesinde göz altlarınızı dinlendirebilirsiniz.

·Ihlamurun sadece cilt değil saç üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinir. Saçların beslenmesi ve dökülmesini azaltması için saçlarınıza soğuk ıhlamur uygulayıp ardından yıkayabilirsiniz. Bu şekilde saç dökülmeleriniz azalıp saçlarınız daha parlak görünebilir.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: faydaları
Mart 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR