Elma Sirkesi “Doğal Fermente Ürünler“ - Datça Murat Çiftliği

Elma Sirkesi “Doğal Fermente Ürünler“ - Datça Murat Çiftliği

Elma sirkesinin organik elmadan yapılanını tercih ederseniz, doğanın en mucizevi gıdası olduğunu göreceksiniz. Salata da yada yemeklerde sos olarak kullandığımız  elma sirkesinin yeşil sebzelerin sterilize edilişinden tutun da, vücudumuzun ph dengesinin sağlanmasına kadar sayısız faydasını tecrübe edebileceksiniz. Bu arada, en güzel elma sirkesinin gayet tatlı bir kış elması  olan  Amasya elması ile yapıldığını belirtmeden geçemeyeceğiz. Ham ve ekşi olan elmalardan sirke yapılması doğru olmaz. Eski yıllara ait eserlerde, sirkenin M.Ö. 2000 li yıllara kadar uzanan geçmişini görmekteyiz.

Günümüzde kullandığımız sirkeyi ise Mısırlılar keşfetmiş. Dünyanın değişik bölgelerinde farklı sirke çeşitleri üretilmiş, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok tercih edilen üzüm, elma ve balsamik sirke olmuştur. Aslında aklınıza gelebilecek  her türlü meyvenin  sirkesi yapılabilir.Sirkenin sağlıkta kullanımı Hipokratın da yaşadığı Antik Yunana kadar gitmektedir. Hipokrat sirkeyi enfeksiyon, iltihap ve ülserlerin tedavisinde  kullanmıştır. Sirke ve baldan yapılan oksimel, Hipokrat ve arkadaşları tarafından öksürük tedavilerinde kullanılmıştır.

Kaliteli bir elma sirkesinde amino asitler ve antioksidanlar vardır. Bunlar  vücudun yapı taşları olan proteinlerin oluşmasına katkıda bulunur. Hangi meyveden yapılmış olursa olsun  soğuk havalarda suyla karıştırarak içeceğiniz bir kaşık sirke  boğazınızdaki bakterilerin daha vücudunuza giriş yapmadan bertaraf edilmesini sağlayacaktır.

Elma sirkesinin içinde fazla mineral ve vitamin yoktur.1 kaşık sirkede sadece 3 kalori bulunurken, az miktarda da potasyum içerir. Elma sirkesi boğaz ağrısını iyileştirme, ateş düşürme ve yara temizliğinde kullanılan geleneksel bir ev ilacı olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Hemen hemen hepimiz çocukken ateşlendiğimizde annelerimizin alnımıza koyduğu sirkeli soğuk suyla şifa bulmuşuzdur. Seyreltilmemiş sirke takma dişlerin  temizlenmesinde kullanılabilmektedir

Gelelim elma sirkesi zayıflatır mı sorusunun cevabına. Bilinenin aksine sirkeli su içmek zayıflamayı sağlamaz, sadece metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesine yardımcı olabilir. Son yıllarda ise organik yaşamaya özen gösteren ev hanımları temizlikte de sirke kullanmaya başlamıştır. Yer ya da toz alma suyuna karıştıracağınız bir miktar sirke zemininizin ve mobilyalarınızın parlamasına, ömrünün uzamasına neden olacaktır. Şayet saçlarınızın son durulama suyuna sirke katarsanız canlandığını ve parladığını kepek probleminiz varsa  kepeklerin yok olduğunu görebilirsiniz. Elma sirkesini cildinizdeki aknelerin tedavisinde de kullanabilirsiniz.

 

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

3 kg tatlı elmayı yıkayıp kendi halinde kurumaya bırakın. Elmaları dilimleyerek sirke yapacağınız cam kavanoza doldurun. İsterseniz çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Şayet elmalarınızın çürük kısımları varsa onları da  temizleyebilirsiniz. Kavanozun üstünde 4 parmak kadar boşluk bırakarak 2 yemek kaşığı bal ilave ettikten sonra klorlu olmayan bir su doldurun. Boşluk bırakılmasının nedeni karıştırma işleminin daha rahat yapılabilmesi içindir. Kavanozun üstüne bir bez kapatarak hava almasını sağlayın, bezi paket lastiği yardımı ile sabitleyebilirsiniz.

Kavanozdaki elmaları ne kadar sık karıştırırsanız o kadar iyi fermente olacaktır. Meyveler parçalandıkça daha hızlı  karıştırıp üstünü örtmeye devam edin.Meyveler çöktükten sonra artık karıştırmaya gerek yoktur. Arada sırada  cam kavanozun içindeki meyve parçalarının artıklarını temizleyin. Elmalar tamamen dibe çöktüğünde kavanozun üstünde kef adı verilen bir birikinti oluşacaktır. bu kefi bir süzgeç yardımıyla alın. Kesinlikle bırakmayın. (Ölü alkol bakterilerinin oluşturduğu tabakaya kef denir)Sirkeyi 3 ay boyunca dinlendirin. Sirke  mayalanırken önce etil alkol meydana gelir, sonra asetik asit bakterilerinden oluşan sirke anası meydana gelir. Sirke anası oluştuktan sonra etil alkolü tamamen sirkeye dönüştürür.

Ana her sirke kurulmasında oluşmayabilir. 3 ayın sonunda sirkenizi süzmenin zamanı gelmiş demektir. Sirkenizde  ana oluştuysa anaları çıkarın, bir bez yardımıyla süzme işlemini gerçekleştirin. Süzülen sirkeye 1 tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin. Bir dolap içinde dinlendirip sonra ya da dinlendirmeden kullanabilirsiniz. Afiyet olsun :) 

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: elma sirkesi, elma sirkesi faydaları, elma sirkesi yapımı
Ocak 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR