Ebegümeci “Yabani Otlar“

Ebegümeci “Yabani Otlar“

Ispanak ya da semizotunu severek yiyorsanız ebegümeci otuna da mutlaka bir şans vermelisiniz. Doğanın insana bahşettiği nimetlerden biridir ebegümeci. Çeşidi oldukça bol olan bu bitkiyi doğada hemen her yerde yetişirken görebilirsiniz. 1500’e yakın türü olan bu bitki sadece kutuplarda yetişmez. 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yol kenarlarında bile bolca yetişmektedir. Çok eski çağlardan beri besin maddesi olarak kullanılan bu bitkinin ülkemizde en az 8 çeşidi bulunmaktadır ve bir diğer adı "Malva" dır. Mayıs ve Ağustos aylarında çiçek açar. Haziran ayının başından Eylül ayına kadar toplanabilir. Ev kadınlarını yol kenarlarında ellerinde torbayla bu bitkiyi toplarken görmeniz oldukça mümkündür. 

Kendine has ekşi bir tadı ve kokusu vardır. Taze ya da kurutularak kullanılabilir. Ebegümecini aynen ıspanak yıkar gibi bol suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Yapraklarını ve dallarını ince ince kıyarak pek çok yemekte ve salatalarda kullanabilirsiniz. Genç yaprakları marul yerine iyi bir alternatif olacaktır. Ebegümeci yapraklarını asma yaprağı yerine sarma yaparken de değerlendirebilirsiniz. 

Ebegümeci Faydaları?

Ebegümeci tam bir protein ve C vitamini deposudur. Kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. Öksürüğe ve ses kısıklığına da iyi gelen ebegümeci çayı nasıl yapılır? Çay olarak tüketecekseniz kurutmanızda fayda vardır. Böylelikle daha rahat kullanabilirsiniz. Kaynamış suya iki tatlı kaşığı ebegümeci koyunuz. Bir iki dakika kadar kaynattıktan sonra 5 dakika demlenmesini bekleyip tüketiniz. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ve mide bağırsak sorunlarına iyi gelmesiyle bilinir. Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo kontrolüne faydası vardır. Antioksidan açısından zengindir. 

Ebegümeci Yemeği Nasıl Yapılır? 

Ebegümesi Kavurması Tarifi:

Malzemeler 

1 bağ ebegümeci 

2 orta boy soğan 

1 tatlı kaşığı pul biber

İstediğiniz kadar tuz 

1 çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Bir tencereye sıvı yağI koyun ve küp küp kestiğiniz soğanları bu yağda pembeleşinceye kadar kavurun.İnce ince kıydığınız ebegümecini ilave ederek kavurma işlemine devam edin. Tencerenin ağzını kapatarak kısık ateşte pişirin. Ebegümeci de semizotu ve ıspanak gibi bol su bırakan bir bitkidir. Kavururken suyunu iyice çektiğinden emin olun. Yeteri kadar kavrulduktan sonra tuz ve karabiberi ekleyerek bir iki dakika kadar daha kavurun. Arzu ederseniz yumurta da kırabilirsiniz. Yemeğiniz hazır, afiyet olsun ;)

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: ebegümeci, ebegümeci çayı, ebegümeci faydaları, ebegümeci yemeği
Ağustos 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR