Barbunya Besleyici Sebzeler - Datça Murat Çiftliği

Barbunya Besleyici Sebzeler - Datça Murat Çiftliği

Kuru baklagiller insanlık tarihi boyunca en fazla tüketilen ürünlerden olmuştur. Kuru fasulyenin kuzeni olan barbunya kabuğun içindeki çekirdeğin kurutulmasıyla elde edilir.  Yaz mevsiminin vazgeçilmez zeytinyağlıları barbunya ile yapılır.

Antik Yunandaki ismi Roma Fasulyesiyken bir diğer ismi Barlotti fasulyesidir. Barbunya, ilkbahar ve yaz döneminde yetişir. Özellikle kış aylarında severek tükettiğimiz bir bakliyattır. Pek çok çeşidi vardır, bunlardan bazıları dragon, casa, sırık, antunya, kınalı ve kekliktir. Ülkemizde genellikle Ege Bölgemizde yetişir. Barbunya dünyada en çok yetiştirilen baklagillerden biridir.

Karbonhidrat ve protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği protein miktarı nedeniyle oldukça tok tutar. Baklagiller genel olarak yüksek miktarda lif, B vitamini ve demir içerir. Özellikle veganların çokça tükettiği gıdalardandır. Veganlar hayvansal proteinlerden alamadıkları proteini, baklagillerden almaktadırlar. Barbunya da bitkisel protein açısından oldukça zengindir. Kan basıncını dengeleyen potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından da zengindir. Bu mineraller kalp sağlığını koruması dışında vücutta oluşan krampları da önlemektedir. Tüm bu nedenlerle

Sağlıklı beslenmek ve diyet yapmak  isteyenlerin listesinin başında yer alabilir. Barbunyanın hem sıcak hem de zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Barbunyanın faydaları: Vitamin deposudur. Tam bir lif kaynağıdır. Antioksidan açısından zengindir. Kan şekerini dengeler ve kan şekerini aniden yükseltmez. Kalp sağlığını korur. Diyet yaparken rahatlıkla tüketilebilir.


Tarçınlı Barbunya Tarifi

1 kg Taze Barbunya

5 adet kuru soğan

2 diş sarımsak

1 adet küp şeker

10-15  damla limon suyu

3 adet domates

yarım çay kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı tuz

Yeterli miktarda zeytinyağı

Yapılışı:

Barbunyalar haşlanmak için bir tencereye alınır. Su doldurulur ve üstüne 10-15 damla kadar limon sıkılır. Haşlama işlemi, daha rahat pişmesi ve acısının çıkması için yapılır. Tencereye biraz zeytinyağı konur. Uzun uzun doğranmış soğanlar zeytinyağ da pembeleşinceye kadar kavurulur. Sarımsaklar , küp küp doğranmış domatesler,1 adet küp şeker  ve havuçlar ilave edilerek beş dakika kadar daha kavurulur.

Haşlanmış ve süzülmüş barbunyalar tencereye alınıp üstünü geçecek kadar su doldurulur. Barbunyalar piştikten sonra ocaktan indirmeye yakın yarım çay kaşığı tarçın eklenir. Yemeğin üzerine istenilen miktarda  zeytinyağı ilave edilerek tamamlanır. Soğuduktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: Barbunya yemeği, Barbunya Faydaları
Ekim 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR